Schitterende afsluiter KTM RC 390 Cup

Robert Schotman behaalt eerste titel.

Het seizoen voor de coureurs in de KTM RC 390 Cup zit er definitief op. Op het korte en bochtige stuurcircuit van het Franse Croix werd de finale wedstrijd gereden. Na twee trainingen was het Robert Schotman die vanaf de pole van start mocht gaan voor gastrijder Arie Vos en de Belg Sasha de Vits. Dat de onderlinge verschillen in deze standaard opstapklasse bijzonder gering zijn bleek wel uit het feit dat de top tien binnen één seconde zat.

Direct na de start van de eerste race namen Vos en Schotman het heft in handen. Het duo wist een kleine voorsprong op te bouwen op hun naaste achtervolgers. De ervaren leermeester en de jonge Schotman maakte er een geweldig mooi spektakel van. Met een minimaal verschil won Vos de race voor zijn jonge belager. Als derde finishte De Vits voor Djim Ulrich.

In de tweede en laatste wedstrijd van het seizoen was het Glenn van Straalen die als een duveltje uit een doos brutaal de leiding nam. Slechts drie ronden mocht hij aan de leiding rijden toen een vijftal rijders aansluiting vonden. Uiteindelijk was het wederom Schotman die de winst pakte voor De Vits en Ulrich.

Met zijn twee overwinningen behaalde Robert Schotman de titel in de KTM RC390 Cup. Met een zeer tevreden gevoel kan de 16-jarige coureur terug kijken op het afgelopen jaar.

"Uiteraard werd er van mij verwacht dat ik hier vandaag de kampioenstitel zou gaan behalen. Maar het moest ook nog eens gebeuren en dat geeft toch altijd weer even wat spanningen. Ik was vandaag sterk en samen met Arie heb ik twee geweldige races gereden. Naarmate het seizoen werd de competitie steeds sterker. Dat is het mooie van deze klasse. Ik ben tot de laatste wedstrijd in gevecht geweest met Djim Ulrich. Het was een prachtig seizoen met heel veel spanning waar ik echt van genoten. De onderlinge sfeer is echt super en iedereen gunt elkaar het succes. Maar ook de combinatie van junioren met senioren samen is heel apart.”

Mooiste competitie

Maar ook initiator Arie Vos kan met een goed gevoel terug kijken op het eerste seizoen. “Toen ik vorig jaar als actief coureur stopte ben ik benaderd door Jeroen Punt van KTM om een nieuwe standaard klasse te introduceren. Ik wilde al heel lange tijd iets gaan doen voor jonge beginnende coureurs. Daar beek duidelijk een behoefte voor te bestaan. We hebben een minimumleeftijd van 12 jaar aan de KTM RC390 Cup verbonden. Belangrijkste voor mij was de jonge coureurs goede begeleiding kregen. Samen met Joey Litjens heb ik toen overleg gehad. We zijn van start gegaan op het Spaanse circuit van Cartagena. Als je zag hoe het onderlinge verschil toen was en nu vandaag kan ik alleen maar heel blij zijn. We hebben er allemaal een geweldig moois van gemaakt. Dit is de mooiste competitie die betaalbaar is en je op echte circuits racet. In deze klasse kunnen ze enorm veel ervaring opdoen. Dat er genoeg talent in mee rijdt bewijst wel dat Djim Ulrich tijdens de World Final van de KTM RC390 Cup de wereldtitel op het Britse circuit van Silverstone behaalde. Een geweldig mooie prestatie waar we enorm trots op mogen zijn. Daar reden de allerbeste KTM coureurs uit de hele wereld. Ik geloof in dit soort competities.”

Ondanks zijn tweede plaats in het eindklassement kan Djim Ulrich tevreden zijn. “Het was voor mij een bijzonder leerzaam seizoen geweest. Het rijden op de grote circuits was echt super. Ik heb samen met Robert Schotman tot de laatste wedstrijd gestreden voor het kampioenschap. Maar ik heb met de wereldtitel in de KTM RC 390 Cup al de hoofdprijs binnen gehaald. Mijn seizoen kan nu al niet meer stuk.”

Goed gevoel

KNMV coach Joey Litjens kijkt met een grote glimlach naar het erepodium. “Als je ziet hoe die jongens als coureur zijn gegroeid kan ik meer dan tevreden zijn. Dit geeft mij echt een geweldig goed gevoel. Het niveau is gedurende het seizoenen enorm gestegen. Het is beter gegaan dan ik had gedacht. Ze zijn allemaal heel leergierig en willen strijden voor hun klasseringen. We zijn met niets begonnen en we hebben zelf ook heel veel geleerd. Ik kijk nu al naar 2016 want krijgen we nog meer onderlinge competitie. Daar ben ik van overtuigd.”

De titel bij de senioren ging naar de Belg Bram Lambrechts. Vorig jaar reed onze zuiderbuur in de Belgische Supersport klasse. "Dit soort competities heeft de toekomst. Iedereen rijdt hier met gelijkwaardig materiaal. Het komt het aan op de stuurmanskunst van de coureur en niet op het vermogen van een motorfiets, Dit is veel eerlijker racen. Maar ook de onderlinge sfeer is echt super. Ik kan alleen maar een groot compliment geven aan Arie en Joey voor het opzetten van deze KTM RC 390 Cup.”

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws