Valentino onhoudbaar

Een race vol drama zag Rossi een spannende strijd winnen tegen Marquez, Iannone haalt Lorenzo onderuit.

Onder een brandende zon stonden Marc Marquez pole positie, naast Valentino Rossi en Jorge Lorenzo (Yamaha MotoGP Movistar), leek iets op de nieuwe lay-out in de Warm Up. De hoge baantemperaturen had de rijders tot voorzichtigheid geboden over levensduur van de banden. Iedereen met uitzondering van de Monster Yamaha Tech 3 rijders Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) en Tito Rabat (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) waren uitgerust met harde banden.

Rossi: "Eén van de mooiste zeges uit mijn carrière"

Vanaf de vijfde op de grid, werd Rossi naar bocht één gestuwd en verloor 2 plaatsen. Aan het begin van de tweede ronde maakte hij en Maverick Viñales een mooie actie op Andrea Iannone, ze degradeerden de Italiaan naar de zesde plaats. 'The Doctor' stond in brand en zat vrijwel direct op Pedrosa's achterwiel, hij passeerde hem in de nieuwe bocht 10 in de derde ronde. In ronde zeven nam hij de leiding over van teamgenoot Lorenzo met een klassieke beweging in bocht 1. Marquez kwam terug aansluiten bij Rossi in de laatste vijf ronden, tussen de twee was de strijd hevig.

Marquez: "Toen ik Lorenzo langs de baan zag veranderde ik mijn tactiek "

Marquez voor de eerste keer gestart vanaf pole positie in zijn thuisrace, wou een goede plek vasthouden en stuurde als tweede de eerste bocht in. De lokale rijder vond snel een goed ritme in het zog van Rossi.  Marc liet zich niet afschrikken en volgde Rossi door naar Lorenzo, hij zou met zijn grote rivaal de race beheersen. Vijf ronden van het einde waren ze gelijk aan elkaar, alles wat Marquez kon doen was worstelen met Rossi en het verleden achter zich laten. Hij was niet in staat om tot het laatste te strijden voor de overwinning, maar Marquez verhuist naar de kop van het kampioenschap en is tien punten los van Lorenzo als tweede in de voorlopige klassering.

Met twee perfecte laatste ronden zagen we Rossi naar zijn tweede overwinning van het seizoen glijden, en terug te keren in het kampioenschap naar een drie strijd. Een foutje in bocht 7 in de voorlaatste ronde kostte Marquez de kans op de zege. Handdrukken werden uitgewisseld tussen de twee na de race, de sensatie van het begraven van harde gevoelens die mogelijk blijven hangen. Als de rijders naar het podium stappen, dragen ze shirts om wijlen Luis Salom te eren.

Een redelijke start van Dani Pedrosa zag hem binnen te raken afstand van zijn teamgenoot tijdens de opening rondes. Zowel Lorenzo en Marquez waren hard aan het werk om door te breken, Pedrosa blij om hun tempo te volgen en proberen te naderen. Hij probeerde maar kon de agressie van Rossi en Viñales niet volgen, de ervaren Spanjaard heeft hard gewerkt om een hyper agressieve Viñales terug te nemen. Een fout van de Suzuki man gaf Pedrosa een ronde van rust, de levenslange Honda rijder haalde Lorenzo in en zou doorgaan voor de derde plaats. Het bleek een eenzaam einde race voor Pedrosa, zijn tweede podium van het jaar gaan grotendeels onopgemerkt voorbij, te wijten aan de actie vooraan.

Jorge Lorenzo: maakte een perfecte start en schoot van de grid als leider naar bocht 1. De drievoudige MotoGP wereldkampioen lag comfortabel voor, maar zijn voorsprong niet zou duren. In de zevende ronde ging hij na een paar bochten van de eerste naar de derde plaats. Zijn tempo bleef dalen en hij bevond zich in de vierde als Pedrosa hem spoedig voorbij kwam net als Viñales.

Iannone haalt Lorenzo onderuit:

De situatie werd erger met elke ronde, maar het bijna ongelooflijke gebeurde toen Andrea Iannone te laat remde in bocht 10, hij smakte in de achterkant van Lorenzo. Beide rijders gingen tegen de vlakte, Lorenzo was duidelijk woedend op de Ducati rijder. Iannone probeerde zich te verontschuldigen, maar Lorenzo was radeloos, zijn voorsprong in het kampioenschap was gaan vliegen. Als gevolg van het incident zal Iannone tijdens de Motul TT Assen starten vanaf de laatste plaats.

Viñales: was agressiever dan ooit in de eerste ronden,  hij sloeg zich op zijn GSX-RR langs de binnenkant van elke renner voor hem. Zijn agressie zou zijn ondergang betekenen en hij maakte een aantal fouten, gedwongen om posities toe te geven zou hij alle contact verliezen met de podium strijd. Hij zou uiteindelijk als 4de eindigen.

Uitslag:

1          46        Valentino ROSSI         ITA       Movistar Yamaha MotoGP    Yamaha           156.4   44'37.589

2          93        Marc MARQUEZ        SPA      Repsol Honda Team   Honda                         156.3   +2.652

3          26        Dani PEDROSA           SPA      Repsol Honda Team   Honda                        156.0   +6.313

4          25        Maverick VIÑALES      SPA      Team SUZUKI ECSTAR            Suzuki           155.0   +24.388

5          44        Pol ESPARGARO         SPA      Monster Yamaha Tech 3       Yamaha            154.7   +29.546

6          35        Cal CRUTCHLOW       GBR     LCR Honda      Honda                                    154.3   +36.244

7          4          Andrea DOVIZIOSO    ITA       Ducati Team   Ducati                                   154.0   +41.464

8          19        Alvaro BAUTISTA        SPA      Aprilia Racing Team Gresini  Aprilia             153.9   +42.975

9          9          Danilo PETRUCCI        ITA       OCTO Pramac Yakhnich        Ducati             153.8   +45.337

10        43        Jack MILLER                AUS     Estrella Galicia 0,0 Marc VDS          Honda    153.6   +49.514

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws