Dovizioso vliegt naar de pole.

Ducati Team coureur Andrea Dovizioso stormde naar zijn eerste polepositie van het seizoen en de eerste ooit in de hoogste klasse op het TT Circuit Assen voor Valentino Rossi en Scott Redding.

Dovizioso: "Vanmiddag was het geen kwestie van snelheid"

Een knopje in het hoofd bleek het verschil te maken voor Andrea Dovizioso in Assen als hij zijn Ducati naar de top rijdt. In 2009 bij de Britse GP nam Andrea Dovizioso de MotoGP de overwinning. Dit cementeerde zijn reputatie als een nat weer specialist, zijn kwalificatie in Assen bevestigde alleen die reputatie. De kwalificatie was niet volledig nat, een droge lijn ontstond tegen het einde van de sessie en er wordt aangedrongen op een doordachte, in plaats van agressieve aanpak. Hij en zijn team hadden oorspronkelijk besloten om slechts één set banden te gebruiken, maar in een fractie van een seconde besluit de Italiaan terug te keren naar de pits voor een last minute wissel. Het bleek een uitstekende beslissing aangezien hij een 1'45.246 uit zijn Ducati schudde in zijn laatste ronde, het leverde hem polepositie van 0.715s op.

Andrea Dovizioso: "Ik had al gewezen op de bochten waar ik net kon door kon gaan in de droge lijnen, terwijl ik in de anderen het zog Rossi's hebben volgde. Ik ben erg blij met het werk dat we hebben geleverd. Vanochtend in de droge waren we de snelste, met een hoog tempo, maar vanmiddag was het geen kwestie van snelheid in de natte. Maar, je nodig klaar houden om de situatie, die voortdurend veranderde te analyseren. We hadden gekozen voor een strategie met slechts één uitgang, omdat het leek alsof de baan droogde, na twee ronden zag ik dat er een droge lijn verscheen, hoewel het nog motregende, heb ik besloten om te stoppen om een nieuwe natte achterband te leggen, hoewel dit niet met het team was overeengekomen. Terug op de baan had ik ook het geluk om Rossi te kunnen volgen. Ik had al gewezen op de bochten waar ik net iets meer kon duwen in de droge, terwijl in de andere ik in zijn kielzog bleef. Zoals altijd is het moeilijk om te vechten in de kopgroep, maar morgen zullen we proberen het tot een goed einde te brengen.”

Het is als een gewoonte geworden, Rossi wachtte op andere renners om zichzelf te plaatsen. Met duidelijke ruimte in de hand, deed Rossi een verkennende ronde alvorens te pushen en een voorlopige derde plaats te pakken. De baan bleef droog en Rossi werd gedwongen terug te keren naar de box, zijn achterband begon oververhit raken. 'The Doctor' had gekozen voor een tweede volledige regenband, de voorwaarden waren nog te nat voor tussenproducten. Zijn beslissing bleek de juiste te zijn en hij verbeterde zijn tijd tot een 1'45.961 om een tweede plaats te nemen op de grid.

Valentino Rossi: "Ik stopte bij de pitbox vier minuten voor het einde van de sessie, want mijn achterband was al te warm, er waren een aantal plaatsen op de baan die begonnen te drogen. Voor mij was het nog te vroeg om te veranderen naar een medium band omdat drie of vier bochten nog volledig nat waren, zodat we met een nieuwe regenband de juiste keuze maakten. Het is voor mij een schande dat ik niet op de polepositie sta, maar bovenal ben ik blij voor de tweede plaats en om morgen vanaf de eerste rij te starten."

Redding: "We haalden het maximum uit de kan"

Een première voor de eerste rij voor Scott Redding in de hoogste klasse, waardoor de Independent Team rijders de derde plek grijpt. Het weer was hele weekend veranderlijk, Scott Redding had hard gewerkt om ongeacht de omstandigheden sterk te zijn. Vanaf de derde op de grid is Redding in een uitstekende positie om te strijden voor de top en eer, zo niet zelfs het podium.

Scott Redding: "Ik ben zeer tevreden met dit resultaat. We hebben tot zo ver in het seizoen erg veel pech gehad, maar we deden het goed om nooit op te geven. De sensaties waren goed tijdens het weekend in droge omstandigheden. Vandaag hebben we het maximum uit de kan gehaald, dankzij de strategie van mijn team. Ook ben ik erg blij voor dit, de jongens werken hard voor mij elke dag en dit is een kleine voldoening dat ik ze kan geven. Ik hoop echt dit resultaat morgen te herhalen."

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws