Vincent Lonbois in Frohburg.

Ze kennen hem nu ginds ook, de ‘Leeuw van Waterloo’.

Vince moest namelijk zoals gebruikelijk starten met een hesje, nieuwkomers rijden hier met een fluo hesje aan, dus ook hij, en anderen weer niet. Na QP1 was het nog niet doorgedrongen, maar, dat zou dan heel snel gebeuren. Hij doet me toch een beetje denken aan een leeuw, rustig, alles zien, en dan ten aanval, de ‘Leeuw van Waterloo’. De enige noemenswaardige tegenstand kreeg hij van zijn teamgenoot ‘Zeis’ Le Grelle dit jaar. Hier was hij ook al voor het eerst, en, hij was vastbesloten zijn werk af te maken.

QP1 SBK: heel snel kregen we meer duidelijkheid, Vince zat onmiddellijk in de goeie tijden, alleen was iedereen nog te ver van de tijden van vorige jaar door de te koude ondergrond. Didier Grams sloot af met een snelste tijd, 1:36.304 voor Lonbois, 1:36.345 en Le Grelle met 1:37.041. Er reden tevens drie bekende Britten rond op uitnodiging van het team Penz13, Michael Rutter 4de tijd 1:37.956, Danny Web en Gary Johnson, dus opletten.

QP1 IRRC: om 11u15 was het de beurt aan de IRRC, want, daarvoor waren we naar hier gekomen. De home rijder Didi Grams gaf zijn ros de sporen en met 1:34.176 was hij terug de snelste voor Rutter 1:35.016 en de ‘Herpigny BMW Motorrad Belux’ rijder1:35.663.

QP2 SBK: zonnig, droog en een warme temperatuur, ideaal om te knallen. Alles verliep zoals gehoopt, de tijden zakten tot de 9de ronde van deze sessie Vince klokte 1:34810 en kwam niet meer voorbij, opgeblazen motorblok. Grams bleef de snelste, 1:34.381 en Rutter met 1:35.494 en Le Grelle 4de tijd.

Race tegen de tijd: na de geblokte vlag van Q2 SBK was het bang wachten naar Vince, met een zwaar verdikt “motor naar de Filistijnen”. Het was 14u15 en de volgende IRRC Q2 was voorzien om 15u05. De geoliede Herpigny werkmachine begonnen hun strijd tegen de tijd. Alles werd overgezet naar de reservemachine, afstellingen, veren enz… Geloof het of niet maar ze klokten af na 50min, klaar.

QP2 IRRC: toen de bende de baan opging was het voorzichtig uitkijken wat komen zou. Vince reed sneller dan voorheen maar de zijn concurrenten ook. In de laatste ronde van zette thuisrijder Grams het absoluut ronde record neer, 1:33:546 voor Rutter 1:34.404 en Lonbois 1:34.433. Le Grelle zal op de 2de rij starten met een 4de tijd.

Race 1 SBK-Open: het is 9u en Vince wil geen risico nemen, hij blijft aan de kant. Sebastien van zijn kant gaat er wel voor maar neemt een minder goede start en wordt even opgehouden in de 1ste bocht. We beleven een wonderlijke race met Michael Rutter als winnaar Grams wordt 2de en Sebastien Le Grelle 3de die dichter kwam maar toch finishte op 7sec van de Brit.

Race 1 IRRC-SBK: in geval Vince voor Sebastien eindigt pakt hij de titel, Le Grelle zei voor de race, “we gaan hier vechten met 5, 6 voor de zege.” Nee, ze waren met drie, Pole rijder Didi Grams schuift na ronde 1 in de haakse bocht voor de finish er uit.

Einde IRRC voor hem en we zouden een formidabele race zien tussen achtvoudig Macau winnaar Michael Rutter en de 2 ‘Herpigny BMW Motorrad Belux’ Belgen. Toch kwam er nog een wrang einde, toen de IRRC 2016 animator Lonbois, Michael Rutter hadden gepakt lag Le Grelle op de loer. In de bocht voor het afvlaggen ging Lonbois ietsje te wijd. Hij ging wat dirt track doen en Rutter kreeg de zege cadeau, Vince moest zich onwaarschijnlijk reppen en werd 2de met 87duizensten voor zijn teammaat, de titel was binnen. Na afloop op het podium zei Rutter hem “you are crazy man, but good, y love it.”

Race 2 SBK-Open: alle remmen los zoals het gezegde, racen zonder stress, en wat voor een race. Rutter vliegt als een bezetene naar de eerste bocht met Le Grelle in het wiel. Vince had een moeilijke start en werd net als zijn teammakker in race 1 even opgehouden. Hij moest alles doen om de 2 bij te halen en dat deed hij ook. En dan gooit de jonge man uit Waterloo alle registers open, hij krijgt niet onmiddellijk de goeie versnelling in de bocht voor de start-finish en mag terug gaan inhalen. Wat een geweld, hij sluit toch weer aan maar het is het enige wat hij kan doen, toekijken hoe Le Grelle de Brit voorblijft.

Race 2 IRRC: een start met rood, de Griek #7 Vassilios Takos en de Oostenrijker #128 David Schaberreiter vliegen op elkaar, met alleen brokken en veel blauwe plekken. Dan maar een 2de start over 7 ronden, en weer is die Brit als eerste weg. Vince probeert, hij is een rasechte winner en men weet maar nooit, Grams wou absoluut winnen maar zakte plots naar de 4de plek met alweer problemen. Sebastien ‘Zeis’ vlamde er op los maar kwam niet voorbij Rutter, de drie lieten 1:33 klokken. Vince werd 3de maar deelt nog maar een mentale tik uit naar de Duitser door de snelste ronde ooit neer de zetten in Frohburg met een tijd van  1:33.369. Wat een jaar, de ‘Leeuw van Waterloo’ wordt over enkele dagen voor de tweede maal papa, gefeliciteerd Vince.

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws