Rossi versleten? The 'Doctor' schrijft geschiedenis in de #DutchGP.

Het nummer #46 pakt zijn 115e carrièrewinst, Valentino Rossi schrijft opnieuw een prachtig hoofdstuk in wat nu de langst winnende carrière in de geschiedenis van de Grand Prix-motorracewedstrijden in de 'Cathedral' of Speed ​​is.

Omdat nummer ‘Vale’ zijn 115ste overwinning in de Motul TT Assen heeft behaald, meer Dan 20 jaar na zijn eerste. Zes honderdste van een seconde was de afstand tussen de overwinnaar en zijn landgenoot Danilo Petrucci op de lijn. Regerend kampioen Marc Marquez won een driedaags gevecht voor de derde plaats om de rostrum in een zeer spannende wedstrijd te voltooien. Cal Crutchlow volgde op 0.042 onder de vlag.

Bij het doven van de lichten schoot Johann Zarco als een raket vooruit, van zijn eerste polepositie in de MotoGP naar de holeshot, ondanks een betere start van Marquez. De fransman leidde het veld als Rossi voor de derde plek  Petrucci nam. Achter was het precies een hondengevecht voor die vijfde plaats. Scott Redding nam Andrea Iannone, Andrea Dovizioso, Alvaro Bautista, Maverick Viñales, Cal Crutchlow en Jack Miller op sleeptouw zo vroeg in de race die een klassieker zou worden.

Toen de eerste vier zich in een hoog octaanspel meteen een kloof sloegen, duwde Redding hard door om te ontsnappen aan diegenen die in de achtervolging waren. Maar, 'DesmoDovi' en Viñales waren snel op het toneel, waarbij de Spanjaarde de vijfde plek overnam om op de leiders te jagen.

En dan Viñales neer, de spanjaard crasht spectaculair. Door de drie-seconden kloof te snel naar de top vier af te sluiten, verloor de Movistar Yamaha MotoGP-rijder de controle in de laatste chicane en verdween uit de race voor  zijn tweede DNF van het jaar. Terwijl de coureur uit Roses (Espagna) de pitlane bereikte, nam Petrucci de tweede over van Marquez en de 'Doctor' begon heftig het voortouw te trekken met negen ronden te gaan. En dan begon het te regenen, wat betekende dat het verhaal blijkbaar ver van gedaan was. Toen verscheen de witte vlag om te signaleren dat fietswissels werden toegestaan. Toch vrij eigenaardig als men weet dat deze vlag in de FIM regels een voertuig op de baan betekend. De eerste gokker was Zarco, voor Hector Barbera en Lorenzo, maar de condities  bleven in balans en de meerderheid bleef uit.

Het was aanvankelijk een strijd met vier om de overwinning als 'DesmoDovi' op de voorgrond opdook, met Rossi terug in de strijd met zijn landgenoten en Marquez, toen er nog meer regen begon te vallen. Toen de laatste ronde aanving, was Petrucci vooraan met Rossi, wat later Marquez en Dovizioso die plotseling het gezelschap kregen van  Crutchlow voor de laatste podiumplek. Het werd een duel voor de overwinning en een driestrijd voor de derde.

Door wat gehakketak in de voorlaatste ronde had Petrucci de directe voeling met Rossi verloren. Maar de #9 haalde alles uit de kast in de laatste ronde om te stranden op luttele 6 hondersten van een seconde. Het was de 'Doctor' die zijn eerste racewinst in meer dan een jaar behaalde, de 115de van zijn carrière, waarbij hij zijn winnende loopbaan op wereldniveau tot de langste uit de geschiedenis heeft uitgebreid. Achter Petrucci zagen we een harde strijd tussen Marquez, Crutchlow en Dovizioso, de Spanjaard klopte de Brit met slechts 0,042 om het podium te voltooien,  'DesmoDovi' moest vrede nemen als vijfde onder de vlag, hij gaat nu naar Duitsland als voorlopige leider van het kampioenschap.

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws