ANALISE: IN ASSEN WAREN DE SBK’S SNELLER DAN DE MOTOGP’S!!!

1 '34 "617 en 1 '34 "880, zijn de twee snelste ronde tijden in Assen 2017, maar de eerste behoort tot de MotoGP, met Scott Redding op de Ducati, en de tweede naar de Superbike van Jonathan Rea op de Kawasaki.

Nu, achter deze twee nummers, en vele andere die we opmerken bij het vergelijken van de twee categorieën, is er iets dat ons vertelt dat de race in Assen, verder dan het echte raceresultaat, een nadere analyse nodig heeft. De beste rondetijd tussen de twee categorieën is nooit zo dichtbij geweest (afgezien van wat zeldzame gelegenheden tot twintig jaar terug). De prestaties van de SBK in april dit jaar zijn in dit geval heel dicht, bijna overlappend, met die van de MotoGP. Laten we niet vergeten dat Superbikes productie afgeleide motorfietsen zijn, die minstens 5 kg meer wegen, met stalen remmen, zonder koolstof (kevlar), minder geavanceerde elektronica en minder extreme banden.

We kunnen zeggen dat de MotoGP in praktijk wat benadeeld was door de regen. Het is waar, maar als we naar de droge tijden van de vrijdag kijken, zagen we geen vliegende ronden, Vinales liet al eens een 1 '33 "130 in FP2 noteren, en tegen het einde 1 '32. Normaal gesproken, worden tussen vrijdag en zaterdag de tijden met bijna een seconde verbetert. Nu ging het race tempo op een droog baan naar 1 '35. Traag? Te traag in vergelijking met de oefeningen op vrijdag. Een tempo dat slechts een fractie sneller is dan die van de Superbikes, wat zeer moeilijk vergelijkbaar is als de fietsen geschoeid zijn met Michelins, waar een klein detail tot een ramp kan leiden. Het is duidelijk dat er iets niet werkt zoals het zou moeten. Wat de algemene prestaties betreft, lijkt het er op dat er verwarring bestaat met de situaties race na race.

Voor een goede vergelijking (Race 1 SBK) beginnend met de weersomstandigheden. Tijdens de SBK was de luchttemperatuur  amper 10°, het asfalt amper 18° en 54% luchtvochtigheid. In MotoGP was de temperatuur niet hoger dan 18°, de baan 25° en 76% vochtigheid, dus is de vergelijking consistent. De totale race tijd voor de eerste 17 ronden in beide categorieën (dus voordat de regen begon te vallen in de GP) was 27 '00 "8 voor Rossi, met een 12 seconden voordeel tegenover Rea (27 '12 "4). Rea zou op hetzelfde moment twaalfde in de race zijn geweest, in feite net voor Iannone.

Andere gegevens: De eerste ronde zien we de SBK's sneller rijden dan de MotoGPs, Davies haalt het in een fantastische 1 '39 "890 tegenover 1 '40" 189 van Zarco. De eerste 5 ronden: Rea 7 '56 "76, Zarco 7 '54 "44, net iets meer dan 2 seconden, Dovizioso klokte 7 '56 "12. Dus zouden we Rea maar twee tienden achter Dovizioso en Davies hebben gezien. Maar, het meest vervelende aspect is, de splitstijden.

-  Sector 1: buiten Dovizioso in 31 "093, was Davies sneller dan iedereen met een 31 "137 en Rea met 31 "213 was 1 tiende sneller dan Petrucci.

-  Sector 2: Dovizioso 14 "009 en Zarco 14" 036, maar Sykes laat een uitstekende 14 "056 optekenen, sneller dan Rossi. Het is in sector 2 waar we de motoren op maximale snelheid zien, waar Dovi's Ducati 312,1 km/h loopt, Zarco 307,4 en Rossi 306,2. Sykes haalt hier slechts 292,8 en Davies amper 286,9. Dus praten we over een verschil van 15 a 20 km/h, meer dan alleen wat losse schommelingen. Deze gegevens vereisen verdere reflectie.

-  Sector 3: en hier komt de verrassing, Davies met de Panigale zet een indrukwekkende 27 "480 neer, hij is de snelste in de twee categorieën (Zarco 27 “503). Rea met 27 "587, is bijna dezelfde tijd als Rossi 27 "529.

-   Sector 4: waar alleen Petrucci (21 "637) en Marquez (21 "694) de SBK van Sykes (21 “822) verslaat.

Wat stellen we vast: dat de MotoGP machines lichter zijn, krachtiger, beter remmen, beter versnellen, algemeen sneller zijn, een betere midden bocht snelheid hebben, ze hebben een werkelijke racefietsgeometrie aan boord, hebben banden met hoge prestaties en de snelste coureurs, althans die op de eerste en tweede rij. Dus, hoe is het mogelijk dat ze in bepaalde secties langzamer waren dan de SBK's? Hebben ze gewoon minder hard gepusht? Als dat het geval is, zouden we ons allemaal moeten afvragen waarheen de categorie onderweg is ...

We voegen dan een laatste opmerking toe naar de mening van Vittoriano Guareschi. In een gesprek met Motosprint, zegt de voormalige teammanager dat er iets niet klopt. "De productie afgeleide motorfietsen zijn heel veel geëvolueerd, maar, als we naar de huidige MotoGP tijden kijken, zien we dat ze langzaam zijn tegenover de SBK klasse. Het is bijna alsof de fabrikanten niet kunnen wat ze willen met hun vermogen. En de rijders lijken niet te rijden met hetzelfde prestatieniveau. Tot voor kort konden slechts een paar mensen een MotoGP machine volledig exploiteren. Dat maakte het verschil. Het is dus moeilijk om de fietsen en coureurs nu al te beoordelen."

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws