DE WARE PUZZEL VOOR YAMAHA = “Zarcomania”

De tweevoudige Moto2 wereldkampioen Johann Zarco kende een succesvol debuut in de topklasse van de tweewielmotorsport.

Hij staat momenteel 6de op de rijderswereldranglijst, zelfs voor de drievoudige wereldkampioen Jorge Lorenzo (Ducati). Zarco is tevens verkozen tot Rookie van het jaar en geprezen voor zijn prestaties op een Yamaha in 2016, de Fransman is indrukwekkend in zijn eerste jaar. De leiders van het officiële team hebben vragen over de follow-up. Eind mei dit jaar straalde hij bij zijn eerste MotoGP podium voor eigen publiek, hij finishte op een tweede plaats achter Maverick Viñales op het Bugatti circuit van Le Mans. Johann Zarco bracht stantepede de seizoen lease met Yamaha Tech 3 team op een nieuw spoor, Hervé Poncharal kon op die manier  een Yamaha M1 2016 verkrijgen.

Een prachtige optie voor de categorie, de toekomst was glashelder. Een algemene impuls van enthousiasme, echter gebroken door een dissonante reactie, die van de Spanjaarde voorafgaand aan de Grand Prix van Frankrijk.

Gevraagd naar de zaak Zarco, gelooft Viñales in zijn standpunt, en beweerde dat zij de titelkandidaten waren, Valentino Rossi's teamgenoot vond het allemaal niet zo goed. Vandaag, met de status van groentje van het jaar en de auteur van een tweede podium in Maleisië, waar slechts de twee fabriek ‘s Ducati ’s hem voorafgingen, bezorgt Johann Zarco een hoop denkwerk en koppijn aan Yamaha.

Ondanks de flauwe vergelijking tegenover de high-powered apparatuur of technische middelen van Marquez, Rossi en Dovizioso, hebben hem soms gedwongen een weddenschap te doen, toen hij door een te scherpe berekening de laatste honderd meter in Misano aan de kant moest daar de brandstoftank leeg was. De 27 jarige coureur bood weliswaar veel tegenstand en hield het hoofd koel, hij finishte vijf keer voor de twee officiële Yamaha ‘s dit seizoen. Hij kan het misschien zelfs een zesde keer doen voor de sluiting van het seizoen, in Valencia, op 12 november.

Zarco betaalde zichzelf de luxe in Sepang de "Doctor" op meer dan 20 seconden te zetten. Op de officiële  Moto GP pagina's en op sociale netwerken, kan u zien dat publicaties die betrekking hebben op hemzelf of Yamaha, om een verandering voor 2018 te eisen, dat het gaat om het vervangen van Rossi of Vinales.

Als hij dezelfde fiets als ons had, kan hij ons zeer hulpzaam zijn.” Of dat uiteraard zal worden ingecalculeerd worden voor 2018 is nog zeer de vraag. Lin Jarvis, Managing Director van Yamaha Factory, liet in een interview eind vorige week ontgaan dat Maverick Viñales een wens formuleerde voor volgend jaar.

Als hij dezelfde fiets als ons had, zou Zarco ons kunnen helpen omdat we meer gegevens kunnen gebruiken en hij zou dingen kunnen proberen door relevante reacties te leveren. Dat zou veel nuttiger zijn dan wat er met de testdrivers gedaan wordt.” Gaf de eerste leider van het WK 2017 aan. Voor hij er nog een schepje bovenop deed,  om de betrouwbaarheid van zijn M1 tijdens zijn seizoen te rechtvaardigen. “Toen Zarco goed was in de race met zachte banden, opteerden we voor harde. Hadden we nauw samengewerkt en ervoor gezorgd dat we met dezelfde banden reden als hij, in plaats van de fiets om te bouwen, kon het anders uitdraaien, dat ben ik niet vergeten. Vroeg in het seizoen werkte alles  goed, we hadden ons waarschijnlijk niet in deze situatie bevonden.

Dezelfde M1 als Rossi en Vinales volgend jaar?

Na de mooie herfsttour in de Stille Oceaan zijn er in de meerdere hakkers in de paddock geweest. Door een minder stabiele zomercampagne, is het zo dat de ingenieurs van het merk met drie stemvorken meer en meer aandacht krijgen  voor de gegevens van de productiemachine van Zarco. Door de fabrikantentitel te verliezen, zijn er  verschillende redenen die het team er kunnen toe aanzetten, om Johann Zarco een machine te bezorgen zoals Rossi en Vinales vanaf 2018. De gerucht wordt steeds consistenter en zelfs teambaas Hervé Poncharal is optimistisch: “Gisteren geloofde ik het niet, maar vandaag zeg ik tegen mezelf dat het niet meer onmogelijk is, de realiteit komt dichtbij.”

Terwijl Johann Zarco voor 2019 een officieel zitje zou hebben, is het nu nakender dan ooit, het kan goed zijn dat zijn doel bereikt is voor die tijd.

Voor deze muziekliefhebber, zanger in zijn vrije tijd en tevens bekwaam met een piano, waarom zou het niet sneller gaan dan de muziek op het asfalt?

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws