MELANDRI-DUCATI = NUMBER TWO

Phillip Island, rit 2: Ducati dubbel van Melandri, terwijl Ducati-fabrieksrijder Chaz Davies viel, scoorde zijn teamgenoot Marco Melandri een mooie dubbele overwinning!

De tweede Superbike-race op Phillip Island werd op twee manieren beïnvloed, 1) door de gewijzigde startopstelling 2) door de "flag to flag" race. Ducati klantrijder Xavi Fores was op pole, daarnaast Jonathan Rea (Kawasaki) en Alex Lowes (Yamaha), op de tweede rij Leon Camier (Honda), Eugene Laverty (Aprilia) en Michael van der Mark (Yamaha).

Er waren geen tactieken, alle coureurs mochten hun kans wagen en riskeerden terzelfdertijd veel.

Na zeven ronden was de top-13 binnen slechts 6 seconden, pas na de pitstop voor bandwissel werd het deelnemersveld een beetje dooreen geschud. Bijna onmiddellijk zagen we de top-7, maar de strijd was tot het einde spannende met slipstream duels voor de overwinning. Op het laatste stuk haalde Ducati-ster Marco Melandri leider Jonathan Rea in en sloot de ontmoeting in Australië af met een dubbele overwinning. Klantcoureur Xavi Fores vierde zijn eerste podium sinds Duitsland 2016 als derde.

De andere positie van plaats 4: Tom Sykes (Kawasaki), Alex Lowes (Yamaha), Leon Camier (Honda), Michael van der Mark (Yamaha).

Pech voor Chaz Davies (Ducati) en Eugene Laverty (Aprilia), die eruit schoven toen ze vooraan waren.

In het algemeen klassement nam de dubbele winnaar Melandri de leiding met 50 punten, gevolgd door Sykes (33 p.), Rea (31 p.) Fores volgt op (29 p.).

Start race 2: Rea voor Fores en Laverty in de eerste bocht, maar Laverty breekt door en remt voor zich uit. Davies is 4de  voor Camier, Lowes, van der Mark, Melandri, Sykes, Razgatlioglu.

Ronde 1: Laverty 1,1 seconde voorsprong op Fores, Rea, Camier, Davies en van der Mark.

Ronde 2: Laverty 1,2 sec voor Camier, Rea, Davies, Fores, vd Mark, Melandri, Sykes en Lowes. Jacobsen op P19.

Ronde 3: Davies komt voorbij als leider, Laverty gooide zijn Aprilia in de grindbak. Vervolgens zagen we Fores, vd Mark, Rea, Melandri, Camier en Sykes. Op de rechte stukken bieden de Superbike azen slipstream duels uit als in de kleinste klassen.

Ronde 4: Rea neemt voor het eerst de leiding, maar de wereldkampioen voelt in zijn zog Davies en Fores die meteen gaan slip streamen.

Ronde 5: Davies voor Fores, Rea, vd Mark, Melandri, Camier, Sykes, Ratgazlioglu, Lowes en Torres, er tien coureurs  binnen 2,5 sec!

Ronde 6: Melandri gaat vd Mark voorbij.

Ronde 7: Fores zet Davies onder druk en neemt de leiding op de rechte stukken. De Amerikaan Gagne valt.

Ronde 8: Fores 0,3 seconden voor Davies en Rea. Vd Mark her passeert Melandri naar plaats 4.

Ronde 9: Vd Mark remt Rea uit en is derde!

Ronde 10: tussen ronde 10 en 12 moeten alle deelnemers naar de box komen om hun banden te wisselen. Fores voor Davies, Rea, vd Mark, Camier, Sykes en Lowes binnen slechts 1,5 seconde! Fores, Rea en vd Mark veranderen onmiddellijk de achterband.

Ronde 11: Nu komen Davies, Melandri, Lowes, Sykes, Camier, Torres, Baz, Mercado, Ramos en Gagne naar de pitstop. Alleen PJ Jacobsen en gastrijder Falzon hebben hun verplichte stop nog niet voltooid.

Ronde 12: Davies loopt voor op Melandri, Fores en Lowes. Dan Sykes, Rea, vd Mark en Camier.

Ronde 13: Davies gaat van de baan! Falzon wordt gediskwalificeerd omdat hij niet naar de pitstop is gekomen. Nu wordt Fores leider voor Sykes, Rea, Melandri, vd Mark, Lowes en Camier. Torres met de MV Agusta volgt op P8.

Ronde 14: Fores, Rea en Sykes worden gemakkelijk geëlimineerd, daarna Melandri, vd Mark, Lowes en Camier.

Ronde 15: snelste ronde Melandri in 1: 30.848 min.

Ronde 16: Fores blijft voor Rea, 0,5 sec daarachter Melandri op P3, vervolgens Sykes, Lowes, Camier en vd Mark.

Ronde 17: De top 3 met 1,4 seconden voorsprong op Sykes, Lowes, Camier en van der Mark.

Ronde 18: Fores, Rea en Melandri binnen 0,1 sec! Camier passeert Lowes voor P5.

Ronde 19: Rea komt langs Fores, maar de Spanjaard vecht ervoor en blijft aan de leiding. Sykes haalt de top drie in.

Ronde 20: Rea en Melandri verdrijven Fores naar P3, dan Sykes, Lowes, Camier, vd Mark.

Ronde 21: Rea zoekt de beslissing en drijft het tempo op, maar is Melandri uitgeschakeld?

 

Ronde 22: Rea bereikt de rechte lijn als leider, maar Melandri pakt de Kawasaki-renner net voor de finish vanuit de slipstream en wint het één-tweetje! Derde is Fores, vervolgens Sykes, Lowes, Camier, vd Mark, Torres, Baz en Ratgatlioglu. Ramos, Mercado, Gagne, Jacobsen en Laverty scoren punten.

Had Ducati manager Gigi Dall'Igna dit resultaat durven garanderen na zijn woorden, "nu de stap vooruit om te winnen." Het team van Aruba.It is sterk gewapend aan het laatste seizoen de tweecilinder Panigale begonnen. “We hopen dat het een mooi afscheid is, wachtend op de V4,” zegt Davies, Melandri zegt: “dit jaar heb een ik betere basis en ben ik me meer bewust van grenzen en sterke punten.“ In de Europese GP's gaat een derde fiets naar de Superstock 1000 kampioen Rinaldi.

Bij de presentatie in Ponte San Pietro van het Aruba Ducati Superbike team 2018. Huldigde afwezig algemeen Ducati directeur Claudio Domenicali, in een boodschap: “ik dank Stefano Cecconi, geweldig team directeur van Ducati Superbike, maar ik moet het succes eren voor de renners Melandri en Davies, ik heb ook vertrouwen in de Panigale R twin-cilinder die aan zijn laatste seizoen toe is, de V4 is in volle ontwikkeling, maar ik ben er zeker van dat de Panigale R ons nog steeds heel veel voldoening zal geven.

Gigi Dall'Igna, General Manager van Ducati Corse, bevestigt het concept: “in het laatste jaar van de tweecilinder Panigale en vervolgens de komst van de V4 werken we aan een dubbele weg, met de nadruk op het chassis, elektronica en andere componenten. We willen de overwinning behalen: we zijn de laatste jaren vaak tweede geworden, nu is het tijd om de laatste stap te zetten.” Dezelfde bevestiging verwacht ook Paolo Ciabatti: “dat zal moeilijker zijn om te doen, de nieuwe verordening geeft ons een beetje voorsprong, maar we hebben sterke rivalen, wij denken dat we het spel aankunnen, het zou leuk zijn om de Panigale tweecilinder naar huis te brengen met de titel die ons ontbreekt sinds 2011.”

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws