MOTOGP TESTS VAN EG 0,0 Marc VDS IN LOSAIL

Behoorlijke progressie voor Morbidelli op de laatste dag in Qatar.

De Team Estrella Galicia 0,0 Marc VDS-rijder Franco Morbidelli heeft grote vooruitgang geboekt op de derde en laatste testdag in Qatar, de regerende Moto2-wereldkampioen was bijna een seconde sneller dan gisteren. Franco  had moeite om het beste te halen uit de zachtere Michelin-banden, na een paar kleine crashes in Thailand. Het vertrouwen van de Italiaan was wat aangetast toen hij de kloof naar de koplopers op nieuwe banden probeerde te verkleinen. Maar het solide werk van Morbidelli en zijn crew tijdens de drie dagen in Qatar zag dit vertrouwen hersteld en in zijn laatste meters trok de MotoGP rookie ten aanval naar de top 12 met een tijd van 1'55.132, om de test op een hoogtepunt te beëindigen.

Lüthi zag ook een verbetering in zijn rondetijd na het voltooien van meer dan 50 ronden van het 5,38km lange Losail International Circuit, terwijl hij zijn crew bleef aanleren om zijn begrip en bekendheid met de Honda RC213V en Michelin-banden te vergroten. De Zwitser speelde een ware inhaalslag na het missen van twee tests in 2017 als gevolg van een blessure, maar maakte een grote stap voorwaarts tijdens de tweede test van het seizoen in Buriram, waar hij een back-up van maakte met verdere vooruitgang hier in Qatar. Lüthi is de eerste om toe te geven dat de leercurve nog steeds steil is, maar misschien niet zo stug als het was toen hij in januari voor het eerst in Sepang een been over de Honda RC213V gooide. De volgende keer dat Morbidelli en Lüthi op het circuit komen, is tijdens hun debuut op de openingsrace van het seizoen, op zondag 18 maart, opnieuw op het Losail International Circuit.

Franco Morbidelli 1'55.132: “we hebben gisteren een vrij grote bijstelling van de motor gemaakt voor het laatste deel van de test, maar vandaag ging het er meer om de set-up te verfijnen met slechts een paar kleine wijzigingen. Nu hebben we drie dagen veel ronden gereden, wat ons in staat heeft gesteld ons tempo te verbeteren en dit is het belangrijkste: de drie dagen hier in Qatar zijn vrij goed gegaan, we bleven verbeteren en ik voelde me comfortabeler met de fiets, dus het was een goede manier om de voorseizoentesten te beëindigen. Nu het testen is voltooid kijk ik uit naar de eerste race van het seizoen over twee weken.”

Tom Lüthi 1'56.122:we hadden nog wat banden over, wat betekende dat ik vandaag wat rondjes extra kon rijden en meer tijd op de motor is precies wat ik nu nodig heb. We zijn vandaag begonnen waar we gisteren gebleven waren en we zagen een verbetering. Maar ik ben zeker nog steeds op zoek naar meer, op dit moment is het voor ons hetzelfde: op de fiets werken, proberen te begrijpen en bovenal proberen te leren bij het uitkomen van de bochten. Wat belangrijk is, is dat we elke dag vooruitgang hebben geboekt in deze voorseizoentests, zelfs tot de laatste dag hier in Qatar. Het gevoel wordt steeds beter en dat is precies wat ik nodig had voor mijn eerste race in de MotoGP klasse.”

Michael Bartholemy, Team Principal: “ik denk dat Franco heeft laten zien dat hij nu klaar is voor de eerste race, hij had problemen om het beste te halen uit de zachte band in Thailand en crashte een paar keer terwijl hij probeerde het proces te achterhalen, maar dat is een scenario dat veel voorkomt met nieuwe coureurs in de MotoGP. Maar,  vandaag beheerste hij de zachte band en boekte een goede rondetijd die gunstig afsteekt bij de racetijden van vorig seizoen, dus we zijn hier blij mee. Aan de kant van Tom is er een constante verbetering geweest, ook al gaf zijn positie op de tabellen dit niet weer, maar zijn rondetijd is vergelijkbaar met onze tijden van de race van vorig jaar. Het verschil is niet zo groot, maar iedereen is aan het verbeteren en dat is hoe het werkt in het racen. Ik denk dat we binnenkort Tom zullen dezelfde stap zien maken die Franco vandaag maakte, maar we verloren wat tijd omdat hij vorig jaar de tests had gemist. Ik ben ervan overtuigd dat Tom in slechts één of twee races op hetzelfde niveau zal zijn als Franco nu is.”

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws