TANGO TIME: GRAN PREMIO MOTUL DE LA REPÚBLICA ARGENTINIË

Termas de Rio Hondo is de volgende stop op de MotoGP ™ kalender niet ver van de woestijn naar het Andes gebergte.

Na een andere grote klassieker in Qatar, is de lont aangestoken en zit het kampioenschap in een versnelling. Waar zijn we nu? Het verandert allemaal, van de kamelen naar gauchos, want bij de volgende halte is de MotoGP ™ in Argentinië. Het is een van de meest ongelooflijke evenementen van het seizoen, maar het is niet de geschiedenis, niet het parcours, niet de bochten en niet het weer op Termas de Rio Hondo. Wat het tot één van de pareltjes van het jaar maakt, is de massa. Gepassioneerd als geen ander en het lef om serieus de racen te beleven. Geen wonder dat de tribunes eivol zitten.

Na de showstop in Losail met de eerste kampioenschapsleider van het seizoen Andrea Dovizioso (Ducati) en regerend wereldkampioen Marc Marquez (Repsol Honda). Dacht je, dat het niet beter kon worden dan 2017? De GP van Qatar heeft toch bewezen dat dit niet klopt, beiden zullen sterk aandringen om hun prestatie in Latijns-Amerika te herhalen. De pisterecords in Argentinië staan in het voordeel van Marquez, maar wie van de twee vroege titelrivalen durft, maar dat hebben we al eerder gezegd toch... Achter de twee mannen die het gaan uitvechten, zijn er een paar grote kanshebbers op de lijst. Vorig jaar zagen we coming-man Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP) het tempo van Qatar behouden, maar hij werd wat belemmerd in Q1. Willen is niet altijd winnen, alles omzetten naar succes is zeker geldig voor teamgenoot Valentino Rossi in 2018. Na een moeilijk testseizoen voor Yamaha vond de 'Doctor' een serieuze tractie bij Losail en nam hij zijn eerste podium van het seizoen om zijn ongelooflijke gouden jaren uit te breiden. Als vorige winnaar op de locatie om maar iets te zeggen, wie schrijft de man uit Tavullia af? Een nieuwe overwinning zou zijn nieuw contract ongetwijfeld versterken, het zou een zoete zaak zijn voor Rossi.

Dan zijn er ook mensen die het wat moeilijker hadden onder de schijnwerpers. Terwijl de schoonheid van het feest bij Ducati stokte door een remprobleem Jorge Lorenzo crashte toen ploegmaat 'DesmoDovi' won, en Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) die absoluut zijn tempo bij Termas zal willen omzetten als kandidaat voor het podium. Nog steeds lichtjes lijdend aan zijn gewonde linkerhand na een crash in het testen, zal de onderbreking van twee weken welgekomen zijn voordat de 'Little Samurai' een volledige aanval begint aan zijn seizoen 2018.

Over volledige aanval gesproken, dat was zoals altijd, de modus operandi van Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) in de woestijn van Qatar, zoals de Fransman het grootste deel van de race leidde. Later miste hij aan grip en moest hij iets terugvallen, hij stak de streep over in P8 en verloor zo het podium. Een mep terug plannen? Altijd. Zarco verloor ook de titel aan top van de Independent Teamhelden in Qatar, terwijl Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) vierde werd en zijn eerste mooie prestatie van het jaar had. En naast zijn goede conditie dit seizoen kijk even naar de afgelopen testen, Crutchlow is ook voormalig podiumman in Argentinië...

De lijst van degenen die het podium zouden kunnen betreden, houdt daar niet op. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) is er één om op te noemen, na een ongelofelijk tempo te hebben laten zien in de Qatar GP, nadat hij op de racedag meer verdrietig was nadat hij uit de strijd was geslagen. Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing) had ook het hele weekend vooraan gepusht om de fabrieksrijders onder druk te zetten en in een top vijf om te zetten. Zijn teamgenoot Jack Miller (Alma Pramac Racing) past zich goed aan de vernieuwingen in 2018, hij is begonnen met een nieuwe carrière op een nieuwe fiets, debuut op de Ducati met een plek in de top tien.

En hoe zit het met de ‘absolute beginners’? In het rookie-gevecht is het voordeel naar Franco Morbidelli (EG 0,0 Marc VDS) gegaan, nadat de regerende Moto2 ™ wereldkampioen een handvol punten scoorde op P12, met Hafizh Syahrin (Monster Yamaha Tech 3) was het een helse jacht voor P14, de tweede debutant is geslaagd. In Argentinië zal Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) daar ook wat willen aan veranderen.

De MotoGP ™ zet de tango op Termas de Rio Hondo in gang vanaf vrijdag 6 april, met de race op zondag om 15:00 uur (GMT -3). Zullen we opnieuw een herhaling van het woestijnduel zien? Of zal het volgende weekend een andere toekomstige legende de kans nemen om zijn claim op de kroon te stellen...

 

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws