REITERBERGER: “NIEMAND HOEFT MIJN KONT TE BEPOEDEREN”

Sinds oktober 2017 is Markus Reiterberger ongeslagen in het Superstock 1000 kampioenschap.

SPEEDWEEK.com wou van de  Duitser uit het Team Alpha Racing-Van Zon-BMW van Werner Daemen zijn succesgeheim weten. Vorig jaar was Markus Reiter Berger (24) aan de start van laatste race van het Superstock 1000 kampioenschap in Jerez met wildcard. Hij overklaste de concurrentie met veel bravoure, de pole positie, snelste raceronde en een superieure overwinning.

De bevestiging in het huidig kampioenschap verrast niemand, de drievoudige Duitse SBK kampioen legde in de eerste twee races van het jaar, Aragon en Assen het zwijgen op: ‘Reiti’ pakte elke trofee.

Markus, ervaar je ook in de BMW fabriek waardering, omdat je de ene race na de ander wint?

We hebben inmiddels een goede relatie met BMW, het team natuurlijk al langer. Aangezien ik redelijk succesvol ben, volgt iedereen het. We krijgen positieve feedback uit alle afdelingen. Ik hoop dat onze successen het verschil zullen maken. Wanneer ik mijn plaats vrijwillig afstond bij Althea om terug naar het IDM te keren, hebben ze in de SBK paddock veel geroddeld, dat mijn WK carrière zou worden geruïneerd. Ik heb deze stap als erg dapper en vooral consequent genomen.”

Hoe beoordeelt u dat vandaag?

“Het was een moeilijke stap voor mij, maar het was de juiste. We zijn nu beter dan ooit, het drama was op dat moment, ik kon het niet langer vol houden. Ik had geen plezier aan rijden, je was er zelf getuige van. Mijn weg was de juiste denk ik. Nu we zo snel zijn met de Superstock machine, soms zelfs sneller dan sommige Superbike rijders, is er geen betere reclame. Mensen hebben gezien wat ik toen met de Althea BMW deed, maar ze zagen vooral de slechte ervaringen. Ik moet bekennen, dat zij die goed hebben gezien wat er gebeurde, en naar welk niveau we nu zijn gegaan. Wat destijds tegen mij was, is nu twee keer zo veel voor mij.”

Is één van de succesgeheimen in het team van Werner Daemen misschien dat de coureur deel uit maakt van het team en niet alleen de motor bestuurd die hem wordt aangeboden?

Dat is de enige manier. Het team moet volledig achter de coureur staan ​​en niet gewoon ​​hem zomaar iets vertellen,  hij moet vertrouwen hebben in hun en zij in hem, dat is het beste. Je moet een goede basis creëren en vervolgens reageren op de geleverde informatie van de rijder. Maar er moet niet blindelings op de bestuurder vertrouwd worden,  en er moet een goede relatie zijn tussen de infodienst van de coureur en het team. Ik heb persoonlijk een enorme steun.”

Waarom bent je in de Superstock zo veel sneller dan de rest, wat doe je beter dan zij?

“Allereerst hebben we enorme ervaring met BMW vanuit het IDM. Soms gebruiken we ook de WK-ervaring, ik als rijder en het team weten hoe ze een motorfiets moeten bouwen voor een bepaald circuit, die vervolgens weer wordt verfijnd. In de stockklasse zijn bijna geen veranderingen aan de motorfiets toegestaan, ​​we moeten alles met de geometrie en de chassis instellingen doen. BMW levert de motoren en de elektronica, zij hebben ervaring uit tientallen kampioenschappen uit de hele wereld. De eisen zijn heel goed.”

De operaties in je team zijn nu een anders dan bij Althea?

“Absoluut, dat is een ander soort huis. In het WK, ziet het er een beetje als volgt uit: de bestuurder vliegt naar de plek komt buiten en zijn kont is in gepoederd. Hij is verwend tot en met, hij moet gewoon opstappen en rijden. In ons team ben ik volledig geïntegreerd, ik kan zelfs iets aan de fiets schroeven of vasthouden. Ik vind het leuk om normaal te kunnen communiceren. Ik heb thuis ook een normale omgeving, wat me altijd opdringt. Niemand hoeft mijn gat af te vegen, ik vind dat niet leuk en dat wil ik niet.”

Vertaling van art. door Ivo Schützbach

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws