JONATHAN REA WorldSBK RECORD HOUDER ALLER TIJDEN

Jonathan Rea heeft zijn 59ste overwinning en maakt hem tot de meest succesvolle rijder ooit in de WorldSBK.

Door zijn naam verder in de verf te zetten voor de geschiedenisboeken van het MOTUL FIM Superbike World Kampioenshap, heeft Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) het record van overwinningen van Carl Fogarty, hier in Imola geëvenaard. Rea's tweede overwinning van het weekend markeert zijn 59ste zege en breekt daarmee een record dat bijna 20 jaar heeft standgehouden. De 31-jarige Rea trad voor het eerst op in de WorldSBK-scene in 2008 met een eenmalige verschijning voor Honda, waarmee hij tijdens zijn debuut race in Portimao een top vier liet noteren. Sindsdien hebben we 228 starts gegeven, we kijken even terug op de cruciale overwinningen van zijn carrière.

Rea proefde voor het eerst de overwinning in de WorldSBK in de 2de race van Misano in 2009, hij passeerde de lijn met 0.063 second voor op Michel Fabrizio na een sensationele strijd. Nadat het behalen van zijn eerste overwinning, stond hij dat seizoen tien keer op de bovenste trede met de Honda-machine in 2012. De Prosecco spuiten voor de tiende keer voor zijn thuisfans in Donington Park, het was duidelijk dat Rea een sterk talent en een sterke mededinger was voor de concurrentie. Zijn laatste overwinning voor Honda kwam op het circuit waarin hij zijn debuut maakte in Portimao won hij de tweede race in 2014.

Jonathan Rea maakte in 2015 de overstap naar Kawasaki, de Noord-Ier heeft nooit achterom gekeken, dit is het moment waarop zijn overwinningen dik en snel elkaar opvolgden. Hij won zijn debuutrace op de groene machine op Phillip Island en bracht hem naar 16 in het algemeen klassement. Zijn 25e overwinning kwam opnieuw in Portugal en deze keer domineerde Rea flamboyant, hij won met vijf seconden voorsprong op zijn naaste rivaal Davide Giugliano.

Hij won in 2015 wel 14 keer en behaalde de titel niet met een overwinning, maar met een vierde finishplek in Jerez. Hij ging 2016 in als titelverdediger en maakte opnieuw een sterk jaar, toen hij zijn 30ste WorldSBK overwinning behaalde op het Grand Prix Circuit van Phillip Island. Hij kwam naar huis met negen zegetrofeeën dat seizoen thuis, Rea werd opnieuw gekroond tot kampioen zonder een overwinning in Qatar te behalen. Met een nieuwe mijlpaal in  Down Under op Phillip Island, behaalde Rea zijn 40ste overwinning in de openingsronde van het seizoen 2017. Met een fenomenale rij van 16 overwinningen in zijn derde seizoen met Kawasaki, Rea was een niet te stoppen kracht om rekening mee te houden. De titel rond Circuit de Nevers Magny-Cours in Frankrijk beveiligen, Rea won zijn 50e race in zijn carrière en werd gekroond tot kampioen met nog twee ritten over. Hij plaatste zichzelf slechts negen keer aan de top en domineerde het einde van het seizoen 2017, met dubbele overwinningen in Spanje en Qatar. Omdat 2018 een meer uitdagend seizoen is geworden voor de regerende wereldkampioen, Rea is blijven winnen met de  sensationele dubbel in Imola, hij pakte zijn 59ste overwinning.

Het is nu nog afwachten hoeveel meer races Rea kan winnen, terwijl zijn carrière van kracht blijft in WorldSBK natuurlijk. Als de meest succesvolle WorldSBK-rijder aller tijden, zal hij zeker niet snel worden vergeten.

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws