ZAL MarcVDS ZICH TERUGTREKKEN UIT DE MOTOGP NA 2018

Zal MarcVDS zich terugtrekken uit het MotoGP Wereldkampioenschap na 2018?

Tot nu toe is het niet duidelijk hoe het MarcVDS-team zal vergaan. Komt na het seizoen 2018 de terugtrekking uit de MotoGP World Cup, het Moto2-team moet toch worden behouden.

Alle 36 leden van het MarcVDS Racing Team wachten op nieuws van de teamleiding op de GP van Italië in Mugello. Na de annulering van de MotoGP test op het circuit van Barcelona-Catalunya (22-23. Mei) door de ontslagen teammanager Michael Bartholemy,  weet tot nu toe niemand of MarcVDS voltallig zal kunnen concurreren in Toscane. En zo ja, geldt dat voor beide klassen: Moto2 en MotoGP? Of je nu te veel denkt of overbelasting hebt tijdens perioden van stress, “we hebben geen betrouwbaar nieuws hierover,” verklaarde Tom Lüthi-manager Dani Epp vrijdagmiddag. De toekomst van het Marc VDS-team blijft een vraagteken.

Teameigenaar Marc van der Straten maakte na de GP van Jerez bekend dat hij tot 2021 wil blijven racen.

Een ietwat vage formulering, als je weet dat je een uitweg moet vinden uit de krachtlijnen met Bartholemy, anders zal de reputatie van het team, de coureurs en de sponsors voor altijd beschadigd zijn. Van de kant van MarcVDS is te horen, Michael Bartholemy had een vergoeding, inclusief dekking van alle naar verluidt onaangename gebeurtenissen die werden afgewezen. Hij beschouwt zichzelf als onschuldig of is er op zijn minst van overtuigd dat MarcVDS geen bewijs kan leveren van financiële onregelmatigheden. Tot nu toe is dat niet gebeurd. Het gerucht dat in Le Mans rondging, zou Michael Bartholemy een grimmige 3 miljoen euro hebben geëist voor een vreedzame oplossing. Van der Straten legde het naast zich neer. Nu hebben de advocaten het overgenomen.

De nieuwe teambaas Luca Montiron, is nog niet officieel gepresenteerd door VDS in zijn functie, hij moet nu werken aan twee bouwplaatsen. Hij moet het team op de korte termijn terug leiden naar het circuit, op lange termijn moet hij ook zorgen voor een duurzaam concept voor de toekomst van het raceteam. Insiders uit de omgeving van bier miljardair van der Straten vermoeden dat de 70-jarige autosportfan zich mogelijk terugtrekt uit het MotoGP Wereldkampioenschap. Een blik op het budget maakt deze overweging zeer redelijk in termen van bedrijfsbeheer. Omdat het totale budget van MarcVDS voor beide klassen 14,5 miljoen euro bedraagt. De Moto2-klasse kost slechts 2,5 miljoen per jaar, de MotoGP met twee coureurs, maar 12 miljoen. Maar, in de Moto2 klasse heeft MarcVDS al drie Wereldtitels met 28 overwinningen behaald. In deze categorie reden Alex Márquez en Joan Mir naar de 2de en 3de plaats in Le Mans. In het bijna zesvoudig duurdere MotoGP Wereldkampioenschap scoorde Franco Morbidelli slechts 16 punten in vijf races, de huidige Moto2 Wereldkampioen is in het Wereldkampioenschap zestiende; Teamgenoot Tom Lüthi behaalde nog geen punten. Het gevoel van voortzetting van het MotoGP-team lijkt vanuit dit oogpunt twijfelachtig, zelfs als het MotoGP-contract van toepassing is op de twee startposities met de Dorna tot het einde van 2021. De theorie van een terugtocht is de afgelopen dagen aangewakkerd, omdat MarcVDS geen haast meer heeft als het gaat om het MotoGP-materiaal voor 2019 en de jaren daarna. De eerste vier jaar van de MotoGP reden ze op Honda. De afgelopen maanden werd onderhandeld met Suzuki en Yamaha. Eigenlijk moest een deal eind maart worden afgesloten, twee maanden later is er nog steeds geen overeenkomst. Suzuki heeft nu besloten geen geen MotoGP satelliet-team voor 2019 in te schakelen. En de onderhandelingen met Yamaha zijn vastgelopen door het getouwtrek Marc VDS / Bartholemy.

Graaf Marc van der Straten haalt momenteel 4 miljoen euro per seizoen uit zijn bedrijf in de MotoGP. In de toekomst zou hij bijna twee MotoGP-jaren zonder sponsors kunnen financieren. Dorna baas Carmelo Ezpeleta zou misschien  dankbaar een schouderklopje geven aan VDS voor een MotoGP retraite op de schouder, omdat het niet erg succesvol VDS MotoGP team momenteel jaarlijks 5,5 a 5.800.000 € kost.

Sponsor Estrella Galicia 0,0 (een alcoholvrij bier merk) heeft een alliantie met Marc VDS voor Moto3- of Moto2 rijders zoals Aron Canet en Alex Marquez mogelijk te maken naar de Moto2 of en MotoGP over te stappen. Of deze mogelijkheid verder gewenst is bij een wissel van Honda naar een ander merk, blijft discutabel. Omdat Alzamora als Marc Márquez-manager en eigenaar van het Estrella Moto3-team een ​​Honda-loyalist is.

Dorna zou vrij snel geïnteresseerde teams vinden (ui de Moto2 en of de WorldSBK) voor de overname van de twee MotoGP plaatsen van Marc VDS, met misschien de coureurs gescheiden in twee afzonderlijke teams. Het kan echter ook dat de twee plaatsen voor een tijdje onbezet blijven, en kan 22 in plaats van 24 vaste coureurs totdat Rossi één of twee plaatsen claimd voor zijn eigen SKY-VR46-Yamaha MotoGP team, voor hem kunnen Bagnaia en / of Morbidelli. Tom Lüthi vermoedt al dat hij misschien terug moet naar de Moto2-klasse. Franco Morbidelli zou het  Aprilia fabrieksteam met Aleix Espargaro kunnen delen bij Tech3 KTM, of een ander Moto2 seizoen.

Origineel art. door Günther Wiesinger / Vertaling WvL

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws