WORLDSBK: KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT!

Teammanagers en andere belangrijke KeySBK-mensen geven hun mening over het grid 2019 na de seizoenopener in Australië.

De eerste ronde van het MOTUL FIM Superbike Wereldkampioenschap van 2019 heeft ons met nog meer onbeantwoorde vragen opgezadeld dan voorheen. Zullen Bautista en Ducati het hele seizoen op die wijze kunnen domineren? Zal Rea terug zijn normale vorm hebben in de volgende rondes? Wat is het werkelijke niveau van Yamaha, Honda en BMW? Hoe hoog is de competitie dit jaar?

2019 blijkt alweer anders te zijn dan elk ander seizoen dat we in het verleden hebben gezien en zelfs als slechts 18 renners in het WorldSBK-boekje staan, lijkt de concurrentie dichter en scherper dan ooit tevoren. De eerste "drievoudige traktatie" van het jaar zag Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) en de nieuwe Ducati Panigale V4R domineren. Maar de algemene vraag in de paddock is: hebben we nu alles gezien, is deze serie nu de beste show dit jaar?

De eerste om dit te bevestigen is Serafino Foti, teammanager van het triomfantelijke Aruba.it Racing - Ducati-team in Australië: "ik ben er zeker van dat het kampioenschap dit seizoen zeer competitief zal zijn. Phillip Island is een ongewoon nummer, en hoewel we gedomineerd hebben met Alvaro, zullen we ieders echte niveau pas in de komende races zien. Onze rivalen zijn zeker moeilijk te verslaan, we weten wat ze kunnen, we hebben veel respect voor hen, dus we moeten stevig met beide voeten op de grond blijven en hard blijven werken." De Italiaan voegde eraan toe: "de huidige bezetting met 18 renners lijkt misschien niet veel, maar ik denk dat het niveau van de teams en renners zelf erg hoog zijn, dus denk ik dat het beter is kwaliteit te hebben dan kwantiteit op de baan. Het is duidelijk dat een grid van 20/22 renners perfect zou zijn, maar ik denk niet dat er veel zou veranderen aan de show."

De Kawasaki Racing Team WorldSBK teamtitelhouder is in de eerste ronde van het jaar verslagen en weet dat ze dit jaar het niveau van hun rivalen niet hoeven te onderschatten. Hun teammanager Guim Roda merkte op: "als we de  grid van dit jaar van naderbij bekijken, kun je zien dat de kwaliteit erg hoog is en dat zelfs onafhankelijke teams op een goed niveau zitten. Op dit moment zijn er vijf fabrikanten betrokken bij het kampioenschap, Kawasaki, Ducati, Honda, Yamaha en BMW en dit maakt een totaal van 10 door de fabriek ondersteunde rijders en vijf officiële teams. Als elke fabrikant twee satellietfietsen in de rij zou zetten, zouden er 20 fietsen op de grid staan. We zijn heel dicht bij deze realiteit en ik hoop dat dit in de toekomst zal gebeuren, maar ik geef de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit. Ik geloof dat WorldSBK al in staat is om dit jaar de grootste show te bieden, met spannende raceweekends voor zowel fans als het tv-publiek."

Voormalige WorldSBK-rijder en tweevoudig WorldSSP-kampioen Andrew Pitt, de crew chief van Alex Lowes in het Pata Yamaha WorldSBK Team maakte zijn analyse na de eerste ronde van het seizoen: "naar mijn mening is de grootste toevoeging, de fabrieksondersteuning die het WorldSBK nodig heeft dit jaar. Bautista maakt inderdaad een groot verschil. Hij is een sterke rijder en de nieuwe Ducati is ook een geweldige motorfiets, maar de rest van het pak  bestaat uit dezelfde renners als vorig jaar, dus ik geloof dat het niveau hetzelfde is. De ondersteuning van de fabrikanten maakt een groot verschil en het kampioenschap heeft het geluk om de terugkeer van Honda en BMW te zien. Ik denk dat we in Thailand, en vooral zodra we terug zullen keren naar Europa, de ware kracht van alle teams zullen zien, omdat we zullen racen op circuits die meestal zorgen voor goede raceprestaties."

Team manager Genesio Bevilacqua van het Moriwaki Althea Honda Team zei: “het bevestigen van de interesse van Honda om terug te keren met een sterke ondersteuning in de serie vanaf dit jaar. De bevestiging dit jaar is dat het niveau erg hoog is, en dit komt omdat veel fabrikanten geïnteresseerd zijn in de serie. Ducati doet veel inspanningen in de WorldSBK, Yamaha heeft al vele jaren hard gewerkt, Kawasaki heeft de afgelopen vier seizoenen gedomineerd en nu is Honda terug, ik denk zelfs dat er binnenkort nog meer concurrentie zal bijkomen. Het is waar dat er dit jaar een paar uitzonderlijke rijders zijn, en ik geloof dat de show, één van de beste is ooit dit jaar. De Tissot Superpole Race zorgt voor nog meer on-track actie op zondag voor de fans, en in het algemeen denk ik dat de serie enorm is gegroeid."

BMW heeft dit jaar zijn terugkeer naar WorldSBK ingeluid in samenwerking met Shaun Muir Racing met een sterke fabrieksondersteuning aan de Britse ploeg. Na een veelbelovende start van hun campagne in 2019, voegde BMW WorldSBK-teammanager Shaun Muir zijn mening toe: "de concurrentie is vol opwinding met de toevoeging van Alvaro Bautista. Het is duidelijk dat hij onmiddellijk een kandidaat gaat worden voor de WorldSBK-titel. Maar ook de concurrentie om het podium in de top zes zal spannender zijn dan ooit. Er staan ​​slechts 18 renners in de rij, maar feit is dat van top tot teen er echte kwaliteit is. Ik denk dat elke rijder op de grid in staat is om een ​​top tien te behalen en ik denk dat er minstens tien renners in staat zijn om een ​​podium te behalen. Ik ben het ermee eens dat dit waarschijnlijk een van de beste grids ooit is, mits een paar wildcards zullen er elke ronde 20 of 22 renners aan de start staan in Europa. Ik denk dat de WorldSBK een heel opwindend kampioenschap aan het worden is."

Naast de door de fabriek gesteunde teams zijn er ook zeven onafhankelijke squadrons die streven naar de grote prijs. Marco Barnabò, teammanager van het Barni Racing Team, dat vorig seizoen tot het beste onafhankelijke team van WorldSBK werd gekroond, bevestigde dat de strijd om de kampioenstitel in 2019 nieuwe hoogtepunten zal  bereiken: "dit jaar is de concurrentie hoger dan ooit tevoren. Er zijn veel sterke kanshebbers, en voor een onafhankelijk team als ons, maakt dit het nog moeilijker om in de top tien te blijven. Ik geloof dat de competitiviteit  dit jaar een grote toevoeging is aan het kampioenschap en ik geloof dat de show groter en mooier is dan ooit tevoren."

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws