WIE WORDT DE WINNAAR?

Voormalig MotoGP ™ -commentator Nick Harris geeft een preview van de VisitQatar Grand Prix van dit weekend.

Het waren de exploten van Pecco Bagnaia in de eerste Sepang-test en daarna Fabio Quartararo in Qatar die me aan het denken zette; hebben alle renners hun debuut gemaakt in het viertakt-tijdperk van de MotoGP dat voor het eerst werd gewonnen of zelfs op de eerste rij werden gekwalificeerd?

Het simpele antwoord is nee op de eerste vraag maar ja op de tweede vraag. Honderdzestig rijders hebben hun debuut gemaakt op het hoogste niveau, maar niemand heeft de eerste keer gewonnen. Twee hebben zich echter gekwalificeerd op de eerste rij en één in pole.

Drie Spaanse renners kwamen het dichtst bij het beste exploot. De eerste was Dani Pedrosa bij zijn thuisrace in Jerez in 2006. Dani, die voor het eerst op de Repsol Honda racete na het winnen van de 125cc en twee 250cc wereldtitels, eindigde als tweede vier seconden achter Loris Capirossi op de fabriek Ducati.

Twee jaar later maakte een andere dubbele 250cc-wereldkampioen Jorge Lorenzo zijn MotoGP-debuut in Qatar. Het was Ducati die opnieuw de race won met Casey Stoner in het zadel. Lorenzo, op de fabriek Yamaha, stond tweede vijf seconden achter met Pedrosa als derde. Marc Marquez maakte zijn veelbesproken debuut in de hoogste klasse in 2013 met die 125cc en Moto2 wereldtitels onder de arm. Onder de schijnwerpers van Losail International eindigde hij uiteindelijk als derde achter de Yamaha's van Lorenzo en Valentino Rossi. Marquez ging echter beter dan zijn landgenoten Pedrosa en Lorenzo door de wereldtitel de eerste keer te winnen.

Ik had gedacht dat meer debutanten zich op de eerste rij zouden hebben gekwalificeerd. Misschien een groot risico nemen op die ene belangrijke kwalificatieronde, maar dat is niet het geval. Die twee renners die zich op de eerste rij hebben gekwalificeerd, hebben sinds hun indrukwekkende prestaties heel andere resultaten gereden. Lorenzo volgde een polepositie tijdens die openingsronde in 2008 met een briljante tweede plaats. Hij ging verder met het winnen van drie MotoGP-wereldtitels en fantaseert zijn kansen om dit seizoen zijn vier te winnen op de Honda.

Naast Lorenzo op de eerste rij in Qatar in 2008 stond de Britse rijder James Toseland. De World Superbike-kampioen, rijdend op de Tech 3 Yamaha, maakte een sensationele start van zijn MotoGP-carrière. Hij kwalificeerde zich op de tweede plaats en eindigde als zesde in de race, het zag er naar uit dat hij zou indruk maken in de GP, maar het gebeurde niet. Blessures dwongen hem zich terug te trekken om een ​​nieuwe carrière in de muziekindustrie en als tv-expert na te streven.

Bagnaia en Quartararo stappen dit weekend voor het eerst onder de schijnwerpers na een indrukwekkende pre-season test. Kunnen ze de geschiedenisboeken herschrijven door de eerste keer uit te blinken? Het is een heel grote vraag en bekijk gewoon de vorige 106 renners die het hebben geprobeerd. De laatste rijder die won tijdens zijn eersteklas debuut was Max Biaggi met een overwinning op Suzuka in 1998 op de tweetakt Honda, maar de records komen altijd voor de afstraffing.

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws