BAUTISTA VECHT OM TE WINNEN IN BURIRAM NA EEN MOOIE STRIJD MET REA!

De handschoenen gingen eindelijk af bij zowel Alvaro Bautista als Jonathan Rea na hun ontketende rivaliteit in de hoge temperaturen van Thailand.

Tijdens de openingsrace van de Pirelli Thai Round in het MOTUL FIM Superbike Wereldkampioenschap knokten  Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) en Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing - Ducati) voor al wat ze waard waren. Een rivaliteit die iedereen graag wilde zien tussen de twee zwaargewichtsterren. Bautista wist uiteindelijk de regerend kampioen te verslaan en zijn vierde WorldSBK-zege te behalen.

Na een actievolle start zag Bautista een vliegende start van Buriram-specialist Jonathan Rea die hem voorbij kwam via bocht 1. De Spanjaard moest misschien wel even schrikken toen ook Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) aandrong. De GRT Yamaha renners Sandro Cortese en Marco Melandri liepen in dezelfde bocht wijd en Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) sneed onder door en kon doorgaan als vierde. Aan het einde van de eerste ronde waren de top vier even afgezonderd door 1.1s. Een bliksemsnelle start van Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) zag hem doorstoten van de tiende naar de vijfde plaats aan het einde van de openingsronde. In de derde ronde leidde Jonathan Rea met een kleine voorsprong op Bautista, die tot nu toe dit jaar alle sessies in Thailand heeft binnengehaald. Bij bocht 3 maakte Bautista zijn move, alleen om Rea onderdoor te snijden, maar hij kwam jammerlijk in botsing met zijn rivaal die hem de pas afsneed. Bautista maakte een miraculeuze safe en bleef op de baan terwijl Alex Lowes er onderdoor kwam, Bautista schudde vol afkeer zijn hoofd om Rea's agressieve pass.

Terwijl Rea leidde, pakte Bautista tegen het einde van de derde ronde Lowes in de laatste bocht, om vervolgens breed uit te sturen, Lowes kon hem weer voorlangs passeren. Al snel genoeg echter, in de vierde ronde in bocht 1, maakte Bautista op Lowes vrij en vertrok in zijn achtervolging van de viervoudig kampioen.

Achter de leiders begonnen de Pata Yamaha WorldSBK Team-rijders te strijden voor de uiteindelijke podiumpositie. Van der Mark kon echter geen zet maken en Lowes zou zijn hoge tempo doorzetten. Achter hen hield Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) de wacht, terwijl Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK) ten strijde trok voor een podiumplek.

Met nog 12 ronden te gaan, her veroverde Bautista gaping op Rea en ging hij op zoek naar een manier om de Kawasaki-rijder te verslaan. In bocht 3 kwam Bautista voorbij, deze keer kon hij de overstap maken en Jonathan Rea kon niet meteen terugvechten. De twee bleven wegsprinten van de rest, terwijl Rea aanvankelijk niet te veel tijd verloor op Bautista. Ronde na ronde, zag men Alvaro's metronomische tempo hem al snel foutloos naar een nieuwe zege stomen.

De strijd voor de derde plaats zou schijnbaar een patstelling worden tussen de Pata Yamaha WorldSBK Team rijders, tot Leon Haslam de druk van Marco Melandri begon te voelen. Melandri begon zijn opmars in de 11de ronde, maar de strijd was nog lang niet voorbij. Met nog maar vijf ronden te gaan, maakte Haslam een blunder in de snelle ronde van Melandri, die het mogelijk maakte om dichter te komen en een move te maken in de laatste bocht. Haslam stuurde wijd open en de sluwe Italiaan sneed onder hem onder door, botste in het begin en eindigde rechtdoor. Weer een Kawasaki bij een aanrijding, maar deze keer zou Haslam uiteindelijk het gevecht winnen.

 Aan de meet won Bautista met 8.2s voor Rea, terwijl Lowes Michael van der Mark voor bleef met 0.4s om zijn derde Buriram-podium te pakken. Leon Haslam eindigde als vijfde voor Melandri, terwijl Sandro Cortese de zevende plek innam na een late veldslag met Michael Ruben Rinaldi (BARNI Racing Team). Sykes was negende teruggedrongen als gevolg van zijn topsnelheid tekort, met Toprak Razgatlioglu (Turks Puccetti Racing) komende van de 13de naar de 10de plaats.

Met de strijd tussen de Spanjaard en de Ulsterman, maakt Alvaro' s overwinning hem de eerste Ducati rijder sinds Neil Hodgson in 2003 door vier zege’ s te boeken bij de opening een WorldSBK-seizoen. Hij geeft Ducati hun 345ste  overwinning in de World Superbike-klasse, evenals hun 587ste WorldSBK-podium. Hij wordt ook de eerste niet-Britse rijder die wint op het Chang International Circuit.

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws